Потенциално да“, така отговори Кирил Петков на въпрос дали подаване

...
 Потенциално да“, така отговори Кирил Петков на въпрос дали подаване
Коментари Харесай

Кирил Петков на въпрос дали се обсъжда оставка на правителство: Потенциално да!

  " Потенциално да “, по този начин отговори Кирил Петков на въпрос дали подаване на оставка на държавното управление е част от ограниченията, които ще бъдат обсъждани през днешния ден от Политическа партия, откакто депутатите на ръководещата коалиция напуснаха парламентарната зала.

 

" Ако някой си мисли, че имаме държавно управление, което е доста значимо за България, само че в случай че някой си мисли, че това ще бъде цената - всички регулатори, с мандат 5 години, да бъдат сменени, доста се лъже. Няма по какъв начин да дадем контролите на страната “, сподели Петков.

 

Ние ясно предупредихме, че нещата, които се случват в последните дни...

Бяхме блокирани от скритото болшинство на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане “ за чуване на правосъдния министър за подмяната на Гешев със Сарафов. Антикорупционния закон, при който имахме спогодба, че двата закона ще бъдат вкарани дружно в зала. Предупредихме доста ясно, че по този начин не може да продължава.

 

Три регулатора през вчерашния ден бяха вкарани в комисия. Тук нарушаване на нашата първична сделка, че всички регулатори ще бъдат обсъждани, тази сделка беше нарушена във вчерашния ден. Трите регулатора бяха вкарани в дневния ред.

 

" Ако някой си мисли, че ще си приказваме пред медиите, през днешния ден цялата ни парламентарна група отиваме на заседание и ще решим какво ще вършим, в случай че ГЕРБ продължи с този метод на изменяне на сделката. Ние няма единствено да седим и да приказваме “, сподели ядосано Кирил Петков.

 

След това депутатите на ПП-ДБ напуснаха Народното събрание, а управлението на обединението се събират в следобедните часове  на незабавно съвещание, с цел да решат по какъв начин да противодейства на ГЕРБ-СДС, защото групировката на Бойко Борисов, спроде тях, нарушава договореносттите посред им.

 

Те дадоха обещание до края на деня да излязат с декларация, в която ще разгласят какво ще подхващат, в случай че " нарушаването на разбирателството продължава ".

 

На журналистически въпрос дали счита, че още дълго ще заема поста министър председател, Николай Денков отговори, че същинската причина за напрежението е, че ГЕРБ са се отклонили от контрактуваната законодателна стратегия след промяната на Гешев с Борислав Сарафов, който зае длъжността и.д. основен прокурор.

 

Според него незабавно след отстраняването на Гешев е почнал и разпадът на координацията сред двете обединения по повод както на законодателния развой, по този начин и на изпълнителната власт в подтекста на назначенията на зам.-министрите и регионалните шефове в близко бъдеще.

Денков предизвести, че въпреки разговорът в Министерски съвет сред Политическа партия и ГЕРБ да върви, в това число с външната министърка и предстоящ министър председател Мария Габриел, към този момент се усещало буксуване в Народно събрание.

" Ако наблюдавате по какъв начин се разви динамичността на връзките сред двете групи в Народно събрание, ще видите, че някъде там беше изменен метода, макар че в същото време вървеше процесът по назначение на заместник-министри и обсъждахме да използваме същия метод към регионалните шефове, дори започнахме да работим по него. Няколко дни по-късно внезапно сглобката взе да се пропуква. Сглобката значи в тази ситуация тъкмо този механизъм, който се употребява, с цел да намерим консенсусни лица, в това число и за регулаторите. Така че загубвайки процеса, който ни докара до триумф до тук, сътворяваме голям риск да се разпадне ", изясни Денков.

 

Премиерът изрази вяра, че пристрастеностите сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще се охладят в идващите няколко дни.

 

" За да има държавно управление и парламент, те би трябвало да вършат нещо потребно за страната. Затова първото, което направихме в първите дни на това Народно събрание, беше да подготвим законодателна стратегия с 20 законопроекта. Аз самият ръководех групата. 

И добави, че обясненията на герберите, че ябълката на раздора са проблем с кадровите назначения, не са правилни. " Знаете по какъв начин беше формиран този Министерски съвет, какъв брой дни прекарахме дружно с водачите на ГЕРБ в стаята на Росен Желязков, с цел да можем да уточним състав на Министерски съвет, който да получи поддръжка и от двете страни ", напомни Денков.

 

След протеста на ПП-ДБ, в отсъствието на десните депутати в пленарната зала бяха утвърдени процедурните правила за избор на нови шефове на Българска народна банка, Сметната палата и Здравната каса, чиито мандати са изтекли.

 

Според тези правила в 7-дневен период политическите сили би трябвало да показват своите кандидатури. Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов през днешния ден разгласи в коридорите на Народно събрание, че номинацията на неговата партия ще е досегашният шеф на Българска народна банка Димитър Радев.

Скоростното разкриване на процедурите за избор на нови шефове на регулаторите - единствено за два дни, стана под натиска на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. Това бе причина още в четвъртък в бюджетната комисия да избухне скандал сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Десните се ядосаха, че герберите не са съветвали с тях авансово сходни значими промени, а вкарват в дневния ред с поддръжката на Движение за права и свободи.

Днес в пленарна зала, без наличието на ПП-ДБ, съвсем нямаше диспути към процедурите за избор на нови шефове на Българска народна банка, СП и здравната каса.

От опозицията обаче не пропуснаха да отбележат следващата драма сред ръководещите сътрудници.

 

" Няма спор по тематиката за избора на шеф на Българска народна банка, тъй като ръководещите в лицето на Политическа партия и Демократична България ги няма в залата. Днес са на курс за заварчици, ще ги образоват на сглобки и заварки ", разяснява присмехулно Стоян Таслаков от " Възраждане ".

 

" Вчера ПП-ДБ подвигнаха най-вече тревога за какво ГЕРБ бързат да съкратяват всички периоди за избор на началник на Българска народна банка и на Сметната палата. Защо през днешния ден не са в зала? Ако бяха в зала, това решение нямаше да мине. Това е прелестен образец по какъв начин си партнират нещата им да минават ", сподели Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

От " Възраждане " припомниха по какъв начин депутатите в предишното Народно събрние са погазили закона, като са освободили без учредения шефа на Сметната палата Цветан Цветков. В четвъртък Коституционният съд също разгласи, че това остраняване е станало нелегално. По сходен метод през януари т.г. проф. Петко Салчев бе освободен изведнъж от шефското място в здравната каса под натиска на Българския лекарски съюз. Оттогава касата се ръководи от и.д. Йорданка Пенкова.

Два часа по-късно герберите предизвикаха прегласуване на периода за показване на кандидатурите за нов шеф на Българска народна банка - от 7 на 14 дни. Така направиха отстъпка на ПП-ДБ, които предния ден в бюджетна комисия упорстваха за по-дълъг период за показване на номинициите, само че не получиха поддръжка. Изглежда утринната опасност от страна на ПП-ДБ е принудила Борисов да направи компромис.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР